top of page

POSTUROLOGI/KROPSSTILLING

Posturologi er læren menneskets postur/ positur/ position/ eller et mere almindeligt ord; stilling.

Menneskets stilling er udgjort alene af musklerne, og musklerne har to funktioner.

1. At kunne bevæge sig. Det kaldes en dynamisk evne.

2. At støtte skelettet, så vi kan stå oprejst. Det kaldes muskeltonus.

Vi kan stå op grundet tonus i de inderste muskler. Denne tonus/spændthed kan vi ikke påvirke ved at slappe af eller stå anderledes, den er centralt reguleret (fra hjernen) og udgør kroppens stilling.

Halvdelen af os er skæve, når vi står og slapper helt af. Dvs. at nogle toniske muskler er mere eller mindre spændte, mens vi slapper af. Hvorfor det? Fordi hjernen har fået forkerte eller mangelfulde oplysninger om, hvad der er vandret og lodret, og har derfor regnet en forkert stilling ud.

Fodstilling og fodfunktion er vigtigt for ryggens stilling, oftest den nederste del af ryggen, bækken og lænd. Øjenmusklulaturen og dermed samsynet har stor indflydelse på kroppens stilling. Øjets muskler påvirkes af Trigeminusnerven og derved har kæbe-bid-funktionen også indflydelse på de toniske musklers symmetri.

Fødderne.

Huden under fødderne er fyldt med små trykfølere, der fortæller hjernen hvorledes trykket er fordelt på fødderne, således at hjernen hele tiden er meget grundig informeret om, om vi læner os forover, bagover eller hvordan vi står. Formålet, med at give hjernen disse oplysninger, er, at kompensere med vægtfordelingen i resten af kroppen så vi kan holde balancen. Når fødderne drejer for meget ind eller ud gør bækkenet også, eller når vægten ikke fordeles ens på fødderne vil hoften rotere. En lille påvirkning af fodens stilling via akupunktur eller en helt millimeter tynd sål kan regulere denne fodstilling og patientens bækkenstilling vil rette sig umiddelbart. Dvs. man tester patientens stilling, lægger en tynd posturologisk sål under foden og stillingen retter sig omgående. Det er synligt for enhver, især patienten. De hyppigste årsager til lændeproblemer skyldes en posturologisk dysfunktion. Herved behandles årsagen.

Øjnene

Hjernen får også oplysninger fra øjnene om, hvordan vi står. Oplysningerne kommer fra den perifere nethinde, der informerer om rumlighed, altså lodrette og vandrette linier, når vi er stående, samt om hvad der foregår yderst i synsfeltet, det felt man ikke ser, men fornemmer, altså sidesynet.

Ydermere kommer informationer fra øjets muskler om øjets stilling i øjenhulen. Når en øjemuskel strammes, drejer billedet og kroppen drejer sig ind efter billedet fra nethinden. Hvis man står skævt, tror hjernen at rummet er skævt, fordi billedet fra nethinden er skævt. Med posturologi retter man øjenmuskulaturen og patientens stilling retter sig omgående. I samme sekund.

Kæbeled og bidfunktion

Hver gang, der forekommer en forstyrrelse i kæbeled eller bidfunktion, forstyrres kæbenerven og grundet forbindelsen til en øjenmotorisk nerve, vil den eller de yderste øjenmuskler blive for stramme reslulterende i et belastet samsyn. Behandling af kæbefunktionen og dermed Trigeminusnerven kan rette denne asymmetri omgående og dermed også patientens stilling.

Symptomer fra Kæbeled og bidfunktion

Alle de smerter, man vågner med om natten eller morgenen, som ikke var der, da man gik i seng, stammer fra problemer i kæbeled og bid. Kæbeforstyrrelser forværrer whiplash-syndrom (piskesmæld) og er årsag til de fleste skuldersmerter.

Posturologen kan udrede om der er mekaniske forstyrrelser, som skal justeres med en lettere tilpudsning hos tandlægen, eller, om det er et muskulært problem, som kan rettes med akupunktur.

Symptomer fra øjnene

Smerter, der kommer eftermiddag eller aften stammer højst sandsynligt fra øjnene.

Øjenpatienter trætte om aftenen og falder i søvn foran fjernsyn, eller når de begynder at læse. Jo mere man har brugt øjnene denne dag, jo mere træt er man om aftenen.

Jo hurtigere billederne flytter sig, jo mere travlt får hjernen med at udrede billederne hos en posturologisk øjenpatient, derfor bliver man ør i hovedet af at køre bil, læse eller se TV.

Hjernen benytter hele det mentale kapitel til at opfatte billedet med (det øjnene ser). Hele det apparat kaldes den kognitive forbindelse (alt hvad man bruger til at opfatte med). Det er forstyrret, fordi billedet på nethinden er forstyrret. Det fører til forstyrrelser i opfattelse af selvværd, hvilket meget ofte over lang tid fører til depression. Hjernen har simpelthen så meget overarbejde med at fusionere billedet fra højre og venstre øje, at enhver form for psykisk belastning eller stress, kan føre til kollaps, black out, nervesammenbrud eller depression. Denne form for sammenbrud er meget hyppigere end de psykogene (med psykologisk årsag).

Symptomer fra fødderne

Smerterne kommer når man kommer i gang, begynder at gå. Jo mere man går, jo mere tiltager smerterne.

Årsagen er at fodstillingen forstyrres af svangindlæg (fodformede sko). Svangen skal ikke støttes, så slapper musklerne af, på samme måde som når man sætter et korset på. Jo mere man støtter svangen, jo mere plat bliver fødderne ad åre og jo mere drejer hælbenet ind og går i valgusstilling.

Behandlingen

Behandling af kæben er enten med akupunktur eller i tilfælde af mekaniske forstyrrelser hos tandlægen.

Øjnene behandles med akupunktur eller med en lille magnet der sidder på siden af øjet i tindingen. Kan bruges efter behov eller ønske.

Øjnene behandles også med genoptræningsøvelser.

bottom of page